Definition List

10 Ağu 2010

Osmanlıların Boğaziçi Tüp Geçit Projeleri

Ülkemizin en iyi tarih dergilerinden biri olan ve 1.yılını dolduran Yedi Kıta Dergisi, geçen ay başlattığı bir ilke Eylül ayında da imza attı. Geçtiğimiz ay, bir Osmanlı maden müdürünün Kızılırmak projesini dev ebatta bir posterle vermişlerdi. Büyük ilgi gören bu posterde projenin tüm detayları, bilgileri ve resimleri yer alıyor. Bu ay ise müthiş bir konu postere yansıtılmış. Günümüzde "Asrın Projesi" olarak tanıtılan Marmaray Projesi'nden 133 yıl önce, dünyanın en büyük denizaltı ulaşım projelerinden birisi devrin padişahına yani Sultan II.Abdülhamid Han'a sunulmuş ve Sarayburnu ile Üsküdar arasında bir tüp geçit inşası için çok sayıda projeler de çizilmişti.
İşte bu projelerin resimleri ve tüm detayları bu dev posterde yer alıyor. Yedi Kıta Dergisi'ne bu mükemmel yayıncılık anlayışı için blogun kurucu yazarı olarak teşekkür ediyorum.





Osmanlıların Boğaziçi Tüp Geçit Projeleri
Sultan II. Abdülhamîd Han'ın tahttan indirilmesiyle yarıda kalan birçok projeden sadece birisi olan bu proje, şu an yapımı devam eden tüp geçit projesinden bir buçuk asra yakın bir zaman önce hazırlanmıştı. İstanbul'da ulaşım, tarih boyunca hep büyük bir mesele olarak gündemde kalmıştır. İki kıtayı ayıran boğazın bir şekilde geçilmesi bu meselenin odak noktasını teşkil etmiştir. Haliç kısmında ulaşım daha az maliyete sahip gemi ve köprülerle sağlanmışsa da boğaz kısmında ulaşım bu kadar kolay olmamıştır. Gemilerin devreye girmesiyle bir nebze rahatlayan boğaz ulaşımı, daha sonraları demiryolu ve kara vasıtalarının artmasıyla köprü ihtiyacını ortaya çıkarmıştır. Bu sebeple boğazın iki yakasını birbirine bağlayacak köprü ve tünel (tüp geçit)çalışmaları tarih boyunca ve bilhassa son yüzyılda gündemden hiç düşmemiştir.
Kaynak: www.yedikita.com.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Gmail hesabı olmayan arkadaşlarımız hemen alt kısımda 'Yorumlama biçimi' listesinden 'Adı/URL'yi seçerek sadece isimlerini yazarakta yorum yapabilirler.
::..Görüşleriniz bizim için değerlidir..::
::..Lütfen Düşüncelerinizi Yorum Olarak Belirtiniz..::