Definition List

23 Tem 2010

Yavuz Sultan Selim Han,ın yazmış olduğu mükemmel şiir...Bu özellik Şiir sanatında ilk ve tektir.

Yavuz Sultan Selim'in bu şiirinde aşağıda açıklandığı üzere; şiir soldan sağa okunduğu gibi sırasıyla birinci mısradan itibaren,bölünmüş kelimeleri alt alta

getirdiğimizde yine anlam bütünlüğü bozulmadan şiir bütünlük içinde yukarıdan aşağı da sırasıyla aynen okunmuş olur.Şiir sanatında bu ilk ve tektir.Şimdi yukarıdan aşağıya okunur durumuna bakalım.

1.) Sanma şahım/ herkesi sen/ sadıkhane / yar olur

2.) Herkesi sen/ dostum sandın/ belki ol/ ağyar olur

3.) Sadıkhane/belki ol/ alemde/ dildar olur

4.) Yar olur/ ağyar olur/ dildar olur/ serdar olur


soldan sağa 1.mısra,yukarıdan aşağıya 1. sırayı

soldan sağa 2.mısra,yukarıdan aşağıya 2. sırayı

soldan sağa 3.mısra,yukarıdan aşağıya 3. sırayı

soldan sağa 4.mısra,yukarıdan aşağıya 4. sırayı


oluşturur ve şiir soldan sağa ve yukarıdan aşağıya sırasıyla anlam ve sıralama değişmeden okunur.



YAVUZ SULTAN SELİM HAN BU BEYİTİ ŞAH İSMAİL'E YAZMIŞTIR. Hikayesi şöyledir:
Yavuz şiire, edebiyata ve satranç oynamaya meraklı biridir. Aynı şekilde Şah İsmail'de de bu özellikler vardır. Sarayında ünlü şairleri barındırır ve çok iyi satranç oynar. Bunu bilen Yavuz Şahın şahın bu özelliğinden yararlanmak ister. Tebdili kıyafetle (gezgin bir abdal kılığında) şahın ülkesine gider. Hanlarda , Kervansaraylarda satranç oynayarak önüne geleni yener. Haber şaha ulaşır. Şah der ki çağırın birde benimle oynasın. Yavuz Şah'ı da yener. Şah sinirlenir ve Yavuz'a der ki: " sen edep nedir bilmez misin? Hiç şahlar mat edilir mi?" Elinin tersiyle Yavuza bir tokat atar. Şahın kızdığını anlayan Yavuz onu yücelten şiirler okumaya başlar. İşte şahın huzurundan ayrılırkende bu şiiri okur. Ancak Şah İsmail hala onun Yavuz Sultan Selim olduğunu anlamamıştır.
Yavuz yediği tokatın acısını unutmaz. Birkaç sene sonra Çaldıran'da Şah İsmail'i yener ve ona bir mektup gönderir. Mektupta o günkü tokadın acısını aldığını söyler ve ilave eder: " Atacaksan tokadı böyle atacaksın. "

12 yorum:

  1. Meryem;
    " Atacaksan tokadı böyle atacaksın. "
    Atam senin gibi ince ruhlu, tuttuğunu koparan birisi daha gelirmi bu topraklara..
    Mekanınız Cennet olsun

    YanıtlaSil
  2. ölümüne osmanlliyiz..hepsinin mekani cennnet olsun.gurur kaynagimizdir onlar bizimmm.osmanlli koca cinar koca bir cag.

    YanıtlaSil
  3. osmanlı devletının her bır sultanı bızım ıcın degerlı olup bızım bu zamanlara gelmemızı saglayan butun osmalı yonetıcılerıne sonsuız tesekkur edıp ruhları sad olsun mekanları cennet olsun

    YanıtlaSil
  4. sizin gibiler bir daha gelmeyecek be <3

    YanıtlaSil
  5. CANAN AYDIN19.02.2014 05:56

    TAHTA KAŞIK TAHTA TABAKLA GÜNDE BİR ÖĞÜN YEMEK YİYEREK NEFSİNİ TERBİYE EDEN ALLAH VE RESULUNUN AŞKIYLA YANAN SIR VE KERAMET SAHİBİ OLAN YÜCE SULTANA AHİRETTE KOMŞU OLMAK NİYETİYLE OSMANLI RUHUNU TAŞIYAN HERKESE SELAMLAR.

    YanıtlaSil
  6. Hikaye yanlis anlatiliyo siirin anlamini biliyomusunuz anlami ihanetle ilgili satrancta yendikten sonra bu siiri soylemesinin bi mantigi yok bu siirin yazilma sebebi caldiran savasinda sahin kardesinin osmanlilarin tarafinda savasa katilmasidir kitaplarda boyle gecer

    YanıtlaSil
  7. Yavuz Sultan Selim Han Hazretleri oyle bir insan ki misira sefere giderken bir bagdan gecerler cok endiselenir vezir-i azami hasan can a sordutturur kimse bagdan meyve aldimi diye ve hasan can gelir kimsenin bisey yemedigini soyler ve der ki eğer birisi haram yemis olsaydi seferden donecektim cunku bn bu sefere ciksaydim alamaz ama Rabbim bana harami yedirmedi demis .

    YanıtlaSil
  8. Selim Han'ın başka işi yok Şahla satranç oynamak için tedbili kıyafet gezecekmiş Safevi ülkesinde peh peh. Sanki roman kahramanlarıdan bahsediyoruz.Ecdadı böyle mi tanıtacağız,yazık.

    YanıtlaSil
  9. adsız huseyin8.02.2016 06:03

    Osmanlı padişahlarını tanıdıkça, o zamanlarda yaşasaydık padişah olmaya layik insanlar diyerek biz onları zaten padişah yapardık. Zoraki padişah olmamışlardır. Onları devlet başkanı gibi halk seçer.Keşke o devri geri getirebileydik

    YanıtlaSil
  10. Tarihte böyle bir olay yok.Açın okuyun araştırın biraz.Yavuz abdal kılığına girecekte Şah İsmailin yanına gidecek bide ondan tkat yiyecek ne kullanıyorsunuz merak ediyorum cahiller.

    YanıtlaSil

Gmail hesabı olmayan arkadaşlarımız hemen alt kısımda 'Yorumlama biçimi' listesinden 'Adı/URL'yi seçerek sadece isimlerini yazarakta yorum yapabilirler.
::..Görüşleriniz bizim için değerlidir..::
::..Lütfen Düşüncelerinizi Yorum Olarak Belirtiniz..::